Home

Smart Grid Flevoland is een privaat net (een GDS) volgens de Elektriciteitswet, opgericht in 2004. 16 jaar lang diende Smart Grid Flevoland alleen voor het transporteren van de opgewekte energie van de windmolenparken Kubbeweg, Neushoorntocht en Mammoethtocht richting het 150kV-net van TenneT op de Rietweg 55 te Biddinghuizen.

Vanaf september 2020 komt er op het net van Smart Grid Flevoland een 12MVA batterij van Giga Rhino bij en is er nog 24MVA meer aan batterijen gepland. In 2021 volgen er nog twee zonneparken van Solarfields, Mojo en Dorhout Mees. Verwacht worden er in 2021 ook twee zonneparken van Solarvation. In oktober 2020 volgt hierover nader bericht.

250MVA aan zon en wind zullen er op een 150kV/140MVA-netaansluiting (van Smart Grid Flevoland met TenneT) aangesloten worden. Door het spel van de batterijen met zon en wind, en het meedoen op de diverse markten van Tennet, zal uiteindelijk slechts ongeveer 1% aan productie teruggeregeld hoeven te worden.

Voor het terugregelen implementeert Smart Grid Flevoland een hoogwaardig automatiseringsysteem waarbij elke seconde de meetwaarden uit de diverse meters van Innax gelezen worden. Voor zover wij weten is dit nog nergens vertoond op deze schaal. Wij denken dat ons regelsysteem de toekomst is bij beperkte netaansluitingscapaciteit. Door slim te regelen wordt de beste economie voor een ieder behaald.